Patru obiective din comuna Bodești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local. Două dintre ele sunt situri arheologice: așezarea neolitică ce aparține culturii Cucuteni de la „Cetățuia Frumușica” lângă satul Bodeștii de Jos; și așezarea din secolele al XV-lea–al XVII-lea de la „Strâmbi” (actualmente în satul Corni). Celelalte două sunt clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Sfinții Voievozi” (secolul al XVII-lea) din Bodeștii de Jos; și biserica de lemn „Sfântul Ioan Bogoslov” (1730–1734) din satul Corni.

Biserica „Sfântul Ioan Bogoslov” din satul Corni, monument istoric din comuna Bodești

Biserica de lemn Sfântul Ioan Bogoslov, din satul Corni, Neamț – comuna Bodești – județul Neamț, este un așezământ ortodox care aparține de Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Istoric

Inițial a fost ctitorită în anul 1783 de către domnița Ancuța Sturza pentru satul Muncel din ținutul Romanului. Așezarea mai târziu a fost strămutată, biserica rămânând izolată și nefolosită.

Pământurile care inconjoară cătunul Corni fiind la acea vreme în proprietatea boierului Nicu Kălinău, prin bunăvoința acestuia și a fiicelor sale, construcția a fost strămutată în 1819 pe Măgura Cornilor, actual numită “Dealul bisericii”
Dealul Corni face parte din aliniamentul Subcarpaților Moldovei, are o înălțime de 603m și este situat între Șeaua Bălțătești si Valea Cracăului

Este o construcție din bârne de stejar cu plan cruciform, având absidele laterale dreptunghiulare. Clopotnița este așezată deasupra pridvorului. Acoperișul este larg și cu marginile rotunjite. La intrarea în biserică meșterul lemnar a însemnat cu litere chirilice următoarea inscripție:
Această sfântă biserică am făcut-o eu Licu Tastu la 7291 adică în anul de la Hristos 1783.

Cu excepția ușilor împărătești catapeteasma nu are sculptură, fiind acoperită cu icoane din secolul al XVIII-lea. Dintre obiectele și cărțile de cult care s-au mai păstrat merită amintit Epitaful din 1783 dăruit probabil de Ancuța Sturza, și Evanghelia tipărită în 1780 la București.

Acces

Din Piatra Neamț spre Târgu Neamț pe DN15C, apoi la dreapta în Bodești spre Bodeștii de Jos-Corni, pe DJ155G.

Din Roman pe DN15D, apoi la dreapta la intrare în Girov pe DJ208G, ulterior la stânga între Ștefan cel Mare și Vad (Dragomirești) spre Cârligi-Soci-Bordea-Corni pe DJ155G.

Sari la conținut