Bodești (în trecut, Bodeștii Precistei) este o comună în județul Neamț, Moldova, România, formată din satele Bodești (reședința), Bodeștii de Jos, Corni și Oșlobeni.

Comuna se află în centrul județului, pe malurile Cracăului. Este străbătută de șoseaua națională DN15C, care leagă Piatra Neamț de Fălticeni.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Bodeștii Precistei, făcea parte din plasa Piatra-Muntele a județului Neamț și era formată din satele Bodeștii Precistei, Oșlobeni, Corni, Strâmbi, Bordea și Dumbrăvile, având în total 2810 locuitori. În comună existau șapte mori de apă, două pive pentru sumane și patru biserici. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Piatra a aceluiași județ, având 3844 de locuitori în satele Bodeștii de Jos, Bodeștii de Sus, Bordea, Cornii-Strâmbi, Dumbravele și Oșlobeni.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Piatra Neamț din regiunea Bacău, iar în 1964 a primit numele de Bodești. În 1968, a revenit la județul Neamț, reînființat. Tot atunci a fost desființat satul Dumbravele (comasat cu Oșlobeni), iar satul Bodeștii de Sus a primit denumirea de Bodești.

Sari la conținut